Bilgisayar Çevre Birimleri Modelleri
Son yüzyılda gelişen teknoloji ile bilgisayarlar en önemli teknolojik aletlerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Hatta gelen modern çağın en önemli icatlarından biri olarak tanımlanabilir. Bilgisayarın temel kullanım amacı bilmediğimiz bir konu hakkında araştırma yapabilmek ya da son gelişen teknolojiyle birlikte toplantılar yapabilmek, film-video izleyebilmek ve bunları artı olarak oyun oynayabilmek diyebiliriz. Artık günümüzde evlerde, okullarda ve ofislerde yani hayatımızın her alanında bilgisayara ihtiyaç duyarız. Bir bilgisayarın donanım ve yazılım olarak iki çeşit ana bileşenleri bulunmaktadır ve bu ana bileşenlerinin yazılım kısmı bilgisayarın beynidir. Daha doğru bir deyimle bilgisayarın çalışabilmesi için temel unsurlardır. Bunların yanı sıra çevre birimleri olarak da tanımladığımız disket, disket sürücü, modem, monitör, klavye, tarayıcı, yazıcı ve güç kaynağı ön plana çıkmaktadır. Bu maddelerden bazıları bilgisayarların olmazsa olmazı iken bazıları ihtiyaca göre temin edilen parçalardır. Örneğin klavye bütün bilgisayarlar için gerekli olan bir araçken tarayıcı ise sadece ihtiyacı olanların kullandığı bir uygulamadır. Bilgisayar çevre birimleri kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Kalitesiz malzemeden üretilen araçların insan sağlığını büyük tehditleri vardır. Bilgisayarın çevre birimleri kendi aralarında da üç farklı türde incelenebilir. Bunlar giriş birimleri, çıkış birimleri ve giriş-çıkış birimleridir. Bu birimlerin türleri ve özellikleri birbirinden ayrıdır. Bilgisayarın giriş birimlerinde bilgi girişinin yapıldığı bölümlerdir. Klavye kullanımı mikrofon, fare ve kamera kullanımı en gerekli bilgi girişi birimlerindendir. Monitör, yazıcı hoparlör ise çıkış birimleridir. Giriş çıkış birimleri ise manyetik bant, manyetik disk ve modem olarak sınıflandırılır.
Mouselar:
Bilgisayar ekranında görünen mini komutlarını click tuşuyla tıklayıp aktif hale gelmesini sağlayan birimlerdir. Gelişen teknoloji ile laptoplar ve notebooklar hatta tabletlerin üretimi ile artık farelere çok fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak ofis ortamlarında çalışıyor iseniz ya da bir oyuncu iseniz fare olmazsa olmazlar arasında yer alır. Farklı ışıklı yapıları ve ele tam oturma gibi özellikler ile firmalar birbirleriyle yarış halindedirler.
Klavyeler :
Bilgisayarın temel giriş birimlerinden birisi olan klavye, hemen hemen her bilgisayar için olmazsa olmaz parçalardandır. Temelde belirli sembollerden, harflerden ve rakamlardan oluşan klavye, farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan donanımlar arasında yer almaktadır.
Kulaklıklar:
Bilgisayar kullanmak için ana yapıtaşlarından olmasa bile toplantılar yapabilmek ve takım arkadaşlarımızla oyun oynayabilmek için önemli parçalardan biri de kulaklıklardır. Kulak içi ve kulak üstü olarak iki farklı çeşidi bulunan kulaklıkların kablosuz ve kablolu olarak da ihtiyaca göre satışları bulunmaktadır. Oyuncular için gösterişli bir ışıklı yapısı ile 12 metreye varan uzaktan Bluetooth ile bağlı olan kulaklıklar son dönemlerde oldukça rağbet görmektedir.
Web Kameralar:
Tüm dünyayı sarsan Pandemi döneminin de getirdiği uzaktan toplantılar ve buluşmalar da artık gerekli olan bir bileşendir. Kameralar görüntü girişini dolduran araçlardır. Bilgisayara video yükleyebilmeniz ya da toplantı için kullanacağınız Zoom, Skype gibi programlardan görüntülü olarak konuşabilmeniz için en gerekli bilgisayar çevre birimlerinden biridir. Kameraların çözünürlükleri seçilen markaya göre değişmektedir.
Monitörler:
Monitörler asıl olarak girdilerimizi ve komutlarımızı görebildiğimiz çevre birimlerinin ana bileşenidir. Eski çağlar da tüplü olarak karşımıza çıkan monitörler yeni teknolojiyle birlikte plat panelleri olan ekran kartlarıyla incecik tasarımlarıyla günümüze gelmiştir. Bunlardan hariç olarak bilgisayarın en önemli çıkış birimidir desek doğru olur. Günümüz teknolojisinde artık odağı arttırabilmek için kavisli ekran deneyimleri oldukça popüleridir.
Kulaklıklar:
Bilgisayar kullanmak için ana yapıtaşlarından olmasa bile toplantılar yapabilmek ve takım arkadaşlarımızla oyun oynayabilmek için önemli parçalardan biri de kulaklıklardır. Kulak içi ve kulak üstü olarak iki farklı çeşidi bulunan kulaklıkların kablosuz ve kablolu olarak da ihtiyaca göre satışları bulunmaktadır. Oyuncular için gösterişli bir ışıklı yapısı ile 12 metreye varan uzaktan Bluetooth ile bağlı olan kulaklıklar son dönemlerde oldukça rağbet görmektedir. Yapı malzemesi olarak kulak sağlığı için mutlaka kaliteli malzeme seçimi yapılmalıdır.
Ses Sistemleri:
Her bilgisayarın çıkış panellerinde bulunan hoparlörler vardır. Video-film izlemek ya da video editlemek gibi programları kullanabilmek için bir bilgisayar elde ediyorsanız ses sistemleri mutlaka iyi olmalıdır. Gelişmiş bir bilgisayarda ana sesin çıkış yeri kasalardır. Bu yüzden iyi bir kasa seçimi aynı orantıda iyi bir ses sistemi de sağlayabilmektedir.
Mikrofonlar:
Bir diğer çevre birimi ise mikrofonlardır. Mikrofon var ses girişinin yapıldığı ana birimlerdir. Bilgisayarda ses kaydetmek ya da videolu konuşmalarda kullanabilmek için olsa da oyuncular için kullanım amacı takım arkadaşları ile bağlantıda kalabilmek için kullanılır.